Személyes találkozó – “B” komponens

Beszámoló a 2019. október 13-14-15. testvériskola látogatásról

2019. november 13-án, vasárnap reggel indultunk Felvidékre. Az utazás célja testvériskola látogatás volt, de sok szép helyre eljutottunk, megismerhettük a Felvidék e részének gyöngyszemeit.

A Kurdi Általános Iskola diákjaival utaztunk, voltak már ismerősök a gyerekek között a Balatonszemesi táborból.

Első programunk a Mikszáth Kálmán emlékház látogatása volt. Kora délután érkeztünk Szklabonyára.

Idegenvezető várt bennünket, sok érdekes dolgot mesélt, majd körbejártuk a házat. Az udvaron olyan játékokkal játszhattak a gyerekek, amivel régi időkben játszottak, ez nagyon tetszett a gyerekeknek.

Innen Kékkő várához indultunk. A városka feletti vár 1237-től volt a Balassi Bálint családjáé volt. A középkori gótikus-reneszánsz várat olasz bástyás külső védőfallal vették körül, ezt sétáltuk körbe. A palotaszárny restaurálás alatt áll, így oda nem tudtunk bemenni.

Az esti órákban érkeztünk Rimaszombatra, szállásunkon az Euromotelben várt az idegenvezetőnk.

A szobák elfoglalása után elfogyasztottuk a vacsorát.

Másnap reggel Betlérre indultunk, ahol a Károlyiak vadászkastélyát látogattuk meg. Nagy élmény volt a teljesen épen maradt, eredeti berendezésű termeket végig járni. Megcsodáltuk a gyönyörű angolparkot is.  Hétfő lévén sajnos a krasznahorkai Károlyi mauzóleumot nem tudtuk megnézni.

Második napi befejező programunk Fülek várának megnézése volt. A várban nagyon tartalmas és érdekes idegenvezetésben volt részünk, bejártuk a vár látogatható részeit is.

Itt lehetősége volt a gyerekeknek vásárolni is.

Harmadik, utolsó napunkon látogattunk el a rimaszombati iskolába, előtte megnéztük a város nevezetességeit.

Az iskolában az igazgatóhelyettes asszony mesélt az iskola történetéről, mai életéről, és névadójukról Tompa Mihályról. Ezután a hetedik osztályosokkal találkoztunk, a gyerekek ismerkedhettek egymással, érdeklődhettek az iskola életéről.

A déli órákban indultunk haza. A gyerekeknek nagyon tetszett a kirándulás, sok élménnyel tértek haza.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.