Társadalmi felelősségvállalás 7.

Hagyományőrzés (2019. április 26.)

Iskolánk német nemzetiségi iskola, így az ehhez kapcsolódó hagyományok őrzése mindig fontos volt nálunk. Az A komponens diákjai a „Tracht Tag” napját tartották meg április 26-án. A nap arról szól, hogy vegyük fel egy hétköznapon a német népviseletünk egy darabját, és tegyünk ünneppé egy átlagos pénteket. Így idézzük meg őseink emlékét és mutatjuk be örökségünket a mindennapokban. A gyerekek már napokkal korábban elkezdték a készülődést, a népviseleti ruhák gyűjtését. Néhány gyereknek saját ruhája is volt, sok családban őrzik még ezeket. Néhányan a tájházban lévő összegyűjtött ruhákat kaphatták meg.

A népviseletbe öltözött gyerekek végigjárták az iskola osztályait, bemutatták a népviseleti darabokat, és beszéltek is róluk. Ezután 15 fős csoportokban ellátogattak a Teveli Német Tájházba, ahol a Teveli Németkör vezetője körbevezette őket, és mesélt magyarországi németek történetéről, életéről, bemutatta az összegyűjtött használati tárgyakat.

A programhoz egy táncház is kapcsolódott, a Bonyhádi Német Tánccsoport vezetője jött el hozzánk, és két csoportra osztva táncokat, lépéseket tanított a gyerekeknek.

Nagyon szép program volt, a gyerekek nagyon élvezték, kérték, hogy a következő években is legyen hasonló.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.